Onderzoeks resultaten
Vanaf 2016 is Mimic (Meaningful Music in Health Care) als project ontwikkeld vanuit een samenwerking tussen het lectoraat Lifelong Learning in Music van het Prins Claus Conservatorium, verbonden aan de Hanzehogeschool, en het Koninklijk Conservatorium Den Haag. Dit in samenwerking met de ziekenhuizen UMCG (Universitair Medisch Centrum Groningen) en HMC (Haaglanden Medisch Centrum). In een grootschalig onderzoeksproject op zorgafdelingen van beide ziekenhuizen, is op verschillende manieren onderzocht hoe live muziek betekenisvol kan zijn in een ziekenhuissetting. Deze pilotprojecten bleken zeer succesvol.
Meaningful Music in Healthcare 2016-2019
De opstart en ontwikkeling van een nieuwe persoonsgerichte live muziekpraktijk in ziekenhuizen, kon vanaf 2016 plaatsvinden met onderzoeksbijdragen via de Hanzehogeschool in het UMCG. Een concept werd ontwikkeld waarin musici, in samenwerking met afdelingen van het UMCG, betekenisvolle muzikale activiteiten verzorgden voor patiënten en de verpleegkundigen. Dit steeds gedurende vier tot zeven dagen achtereen, met een breed muzikaal repertoire uit alle genres en door op maat te improviseren voor de patiënten en hun zorgverleners. In de eerste onderzoeksfase stond de hoofdvraag centraal ‘hoe kan live muziek betekenisvol zijn in een ziekenhuissetting?’.
Doelgroepen
Het ging in eerste instantie voornamelijk om de chirurgische afdelingen van de genoemde ziekenhuizen, waar patiënten in uiteenlopende leeftijden gedurende langere tijd verblijven.
Uitkomsten
Het onderzoek MiMiC bood kansen voor interprofessionele samenwerking tussen muzikanten en verpleegkundigen. Daarnaast bleek MiMiC ook tot een versterkt contact tussen patiënten en verpleegkundigen te leiden en tot een toename van compassie van verpleegkundigen. De wens bestond om verder te onderzoeken wat deze interprofessionaliteit precies inhoudt en hoe deze verder vorm kan krijgen.
Inspelend op de wens van musici en verpleegkundigen om hun samenwerking verder te verkennen, is de Hanzehogeschool in 2019 gestart met ProMiMiC.
In dit onderzoeksproject werd zowel de interprofessionele samenwerking tussen musici en verpleegkundigen, als de rol van de muziek als katalysator voor de compassievolle zorg van verpleegkundigen binnen de MiMiC praktijk verkend. Dit leidde tot verdere ontwikkeling en verdieping van de MiMiC praktijk. Tevens werd de praktijk uitgebreid naar Den Haag, Londen en Wenen, in samenwerking met lokale partners uit de muziek en lokale ziekenhuizen.
De stichting Mimic Muziek was samenwerkingspartner in dit onderzoeksproject, evenals het Koninklijk Conservatorium Den Haag, het Prins Claus Conservatorium en de ziekenhuizen UMCG en HMC. Partners die tezamen de expertise hebben om in een rijke context praktijkgericht onderzoek naar de professionalisering van deze muziekpraktijk uit te voeren.
Het onderzoek is medegefinancierd door regieorgaan SIA, onderdeel van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).
Doel
Het leveren van een bijdrage aan ontwikkelingen als uitkomstgerichte zorg, positieve gezondheid en een bredere maatschappelijke inzet van musici.
Door middel van praktijkgericht onderwijs en -onderzoek wilde het ProMiMiC consortium het persoonsgericht musiceren in ziekenhuizen zo ontwikkelen dat het fungeert als hoogstaande interventie in de gezondheidszorg en om musici de nodige bagage aan te reiken om in deze interprofessionele samenwerking te opereren.
Uitkomsten
Offline en online ontmoetingen
Na de start van ProMiMiC in september 2019 werd het consortium vanaf maart 2020 geconfronteerd met de COVID-19 pandemie. Ziekenhuizen, de onderzoekslocaties werden sterk getroffen door de COVID beperkingen. Er was veel flexibiliteit nodig en zo werd naast het oorspronkelijke plan met persoonsgerichte fysieke ontmoeting ook het virtueel musiceren in ziekenhuizen onderzocht.
In totaal hebben er meer dan 50 (Pro)MiMiC projecten plaatsgevonden, zowel offline en online, waarbij kwaliteit boven kwantiteit centraal stond.
Volgend op de succesvolle projecten, hebben de Mimic musici de stichting Mimic Muziek opgericht. Deze culturele organisatie met een maatschappelijke missie, is per 2020 zelfstandig actief en bestaat uit een collectief van professionele musici, dat betekenisvolle, persoonsgerichte muzikale interventies ‘op maat’ ontwikkelt binnen zorgsettings.
ProMiMiC -
Professional Excellence in Meaningful Music in Healthcare 2019-2022
De werkwijze van Mimic in ziekenhuizen is uniek!
Voor zover bekend, wordt nergens anders ter wereld op meerdere aaneengesloten dagen live muziek van de hoogste kwaliteit gebracht door professionele musici, die hiertoe getraind zijn, en dit voor zowel patiënten als zorgprofessionals. De musici gebruiken een mix van muzikale genres. Zij putten uit bestaand repertoire, maar improviseren ook ‘op maat’, in gesprek met- en op verzoek van een patiënt. De meerwaarde van live muziek en ‘persoonsgericht improviseren’ is groot. Hierdoor wordt vaak een bijzondere band opgebouwd, zowel met het zorgpersoneel als met de patiënten en ontstaan er betekenisvolle momenten voor iedereen die deelneemt.
Internationaal voorbeeld
Musik Auf Station / Mimic practice in Austria / foundation MusiCare
The ProMiMiC project created spinoffs at two Austrian Music Universities: Musik auf Station is offered as elective at the University of Music and Performing Arts Vienna (MDW) and Kunstuniversität Graz. Two student teams, guided by former ProMIMIC musicians and music therapists, visited the radio-oncology ward at Vienna’s General Hospital AKH and the hematology ward at the Uniklinikum Graz. Both student groups emphasized how much the project impacted their artistic motivation and social skills. In order to support the Mimic practice former ProMimic members founded MusiCare, a non-profitable foundation catering for the wellbeing of patients and care staff through person centered music.
Samen kunnen we zoveel meer bereiken!
Help Mimic verder: Doneer en maak samen met ons muziek in de zorg mogelijk.